Ці ягоди містять велику кількість біофлавоноїдів, які діють на організм як антиоксиданти. Крім того, ожина є природним «аспірином»: вона має виражену жарознижувальну властивість. Тому ягода дуже корисна в разі застуд, хвороб кишківника та травної системи. Ягоди та сік ожини дають хворим для втамування спраги за лихоманки й анемії, ефективні вони за трахеїту, бронхіту, фарингіту, заспокоюють нерви, а чай з листя чистить кров. Якщо застудилася дитина, народні цілителі радять такий напій: 2 ст. л. сушених чи свіжих плодів ожини заварити склянкою окропу, настояти 15-20 хв. і давати дитині по 1 ст. л. якнайчастіше (бажано кожну годину). Після цього вкутати ковдрою й нехай пропітніє. Для профілактики захворювань назбирайте листя ожини та додавайте його до чаю, компоту з розрахунку один листочок на кожного члена родини. Не забувайте й про смачне варення з ожини, з якого взимку можна готувати десертні напої, компоти.
Підготувала Лілія ЛУКАШ